ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ Α.Ε.

___________________________________________________________MEΛΟΣ ΤΩΝ

                                                                                                                                                        ISO-IEC-CEN-CENELEC-ETSI-IQNET

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

                                                                                                                  2007-10-08                                                                                                                                      

                                                                                                               Νο.35-07

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων, 14 Οκτωβρίου 2007

 

«Τα Πρότυπα και ο πολίτης: Η συνεισφορά τους στην Κοινωνία»

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Οκτωβρίου προς τιμήν των προσπαθειών των χιλιάδων εμπειρογνωμόνων απ΄ όλες τις χώρες, οι οποίοι συνεργάζονται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ηλεκτροτεχνικής Επιτροπής (IEC) , του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO) και της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), για την εκπόνηση των Διεθνών Προτύπων, τα οποία διευκολύνουν τις εμπορικές συναλλαγές και τη διάχυση της γνώσης, καθώς και της τεχνολογικής προόδου.

 

Τα Διεθνή Πρότυπα βοηθούν τους πολίτες να ασκούν τα δικαιώματά τους και να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Η σχέση μεταξύ των Προτύπων και των πολιτών είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Προτύπων «Τα Πρότυπα και ο πολίτης: Η συνεισφορά τους στην κοινωνία».

 

Επ΄ευκαιρία της φετινής επετείου απηύθυναν μήνυμα οι επικεφαλείς των προαναφερθέντων διεθνών οργανισμών τυποποίησης: κ. Renzo Tani, Πρόεδρος της IEC, κ. Hakan Murby, Πρόεδρος του ISO και Dr. Hamadoun Toure, Γεν. Γραμματέας της ITU.

 

Στο μήνυμα αυτό τονίζεται, ότι τα Πρότυπα επιλύουν προβλήματα στο σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, δίδοντας τα ακόλουθα χαρακτηριστικά παραδείγματα: «Ένας κόσμος χωρίς Πρότυπα θα ήταν γρήγορα καταδικασμένος να σταματήσει να λειτουργεί. Οι μεταφορές  και το εμπόριο θα δυσχεραίνονταν. Το διαδίκτυο απλώς δεν θα λειτουργούσε. Εκατοντάδες χιλιάδες συστήματα τα οποία εξαρτώνται από τις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών θα αντιμετώπιζαν προβλήματα -  από τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες, στην υγεία και τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, τις επείγουσες υπηρεσίες, την αντιμετώπιση καταστροφών και ακόμη τη διεθνή διπλωματία.

 

Τα Διεθνή Πρότυπα είναι πανταχού παρόντα στον σύγχρονο κόσμο, κάνοντας πολλές καθημερινές δουλειές ευκολότερες και ασφαλέστερες.

Ακόμη και η απλή ανάγνωση ενός μηνύματος στον υπολογιστή εξαρτάται από εκατοντάδες Πρότυπα, τα οποία επιτρέπουν στον υπολογιστή να λειτουργεί, να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ή απλώς να τυπώνει και να διανέμει αντίγραφα σε τυποποιημένες διαστάσεις χαρτιού.

Οι επικεφαλής των IEC, ISO και ITU υπογραμμίζουν πόσο πολύ επηρεάζουν τα Πρότυπα την καθημερινή μας ζωή:

«Χωρίς Πρότυπα, θα ήταν δύσκολο – ή ακόμα επικίνδυνο – να ολοκληρώσουμε καθημερινές ασχολίες.

Τα Πρότυπα για την ασφάλεια των μηχανών μας προστατεύουν στην εργασία και την ψυχαγωγία. 

Στο σπίτι, τα Πρότυπα διατηρούν τις ηλεκτρικές συσκευές συνδεδεμένες με το ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ ταυτόχρονα τα ψυγεία και τα κλιματιστικά συμμορφώνονται με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις και οι συσκευές DVD, τα κινητά τηλέφωνα, όλα ακολουθούν κατάλληλα Πρότυπα, ώστε να είναι συμβατά μεταξύ τους, καθώς και με άλλα συστήματα.

Από τα βίντεο και τη μουσική ως την εκπαίδευση, την τηλεϊατρική, τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, τα δορυφορικά συστήματα για τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα, όλα λειτουργούν με βάση Πρότυπα».

 

Μέσω της εκπόνησης Προτύπων η IEC, ο ISO και η ITU, βοηθούν στο άνοιγμα των αγορών, προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια, την υγιεινή, την πρόσβαση στην πληροφορία και καταργούν φραγμούς μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών. Επίσης τα Πρότυπα ενισχύουν την τεχνολογική καινοτομία και  το υγιές εμπόριο.

 

Το μήνυμα των επικεφαλής  των IEC, ISO και ITU ολοκληρώνεται με τη διαπίστωση: «Καθώς οδεύουμε προς το μέλλον, το έργο της IEC,  του ISO και της ITU θα συνεχίσει να διευκολύνει την ανάπτυξη και την διάδοση των νέων τεχνολογιών, οι οποίες οδηγούν την παγκόσμια οικονομία, συμβάλλοντας στην ευημερία των κατοίκων όλου του κόσμου».