EΛΟΤ
Κέντρο Πληροφόρησης

 

Κείμενα Βάσης

Ελεύθερη Αναζήτηση

Συνδρομητές


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΑΣ 98/34/ΕΚ (ΠΑΛΑΙΑ 83/189/ΕΟΚ)

 

Η οδηγία 98/34/ΕΚ (ΠΑΛΑΙΑ 83/189/ΕΟΚ), καθιερώνει μια διαδικασία έγκαιρης προειδοποίησης και εθνικής γνωμοδότησης στον τομέα των τεχνικών προτύπων και κανονισμών, ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά και της ΕΖΕΣ που υπέγραψαν χωριστή συμφωνία, για να εξασφαλίζεται η διαφάνεια των εθνικών πρωτοβουλιών.

Σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία, τα κράτη-μέλη κοινοποιούν κάθε σχέδιο τεχνικού κανόνα, πριν αυτό τεθεί σε ισχύ, εκτός εάν πρόκειται απλώς για αυτούσια μεταφορά ενός διεθνούς ή ευρωπαϊκού προτύπου, οπότε αρκεί απλή πληροφόρηση ως προς το συγκεκριμένο πρότυπο στην Επιτροπή της Ε.Ε. και μέσω αυτής, μεταφρασμένο, σε όλα τα κράτη-μέλη. (Στο άρθρο 1 παράγραφος 9 της οδηγίας 98/34/ΕΚ περιγράφεται η έννοια του τεχνικού κανόνα).

Ο ΕΛΟΤ αποτελεί τον εθνικό κόμβο για την Ελλάδα στην διαδικασία αυτή, με την έννοια ότι αφενός αποστέλλει τα σχέδια των τεχνικών κανόνων και προτύπων και αφετέρου δέχεται τα σχέδια των άλλων κρατών μελών, τα οποία φροντίζει να μοιράζει στους κατάλληλους φορείς για να υπάρχει Ελληνική θέση πάνω στα σχέδια αυτά.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

 

 Επιλογή κατά χώρα / θεματική περιοχή

Κατάλογος Θεματικών Τομέων